Domowy budyń czekoladowy z piankami i liofilizowanymi owocami
Składniki:
1 litr mleka4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
300 g gorzkiej czekolady minimum 70%
3 łyżki cukru, można dać więcej jeśli wolicie słodszy
do posypania:
mini pianki marshmallow
liofilizowane maliny i truskawki
mięta
Wykonanie:
W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy piankami, owocami oraz przybieramy miętą.
Budyń polecam podawać na gorąco, wtedy pianki się podgrzeją od budyniu. Jeśli jednak wolimy budyń na zimno to proponuję podać go z bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz