Domowy budyń czekoladowy z piankami i liofilizowanymi owocami

Kremowy, aksamitny, bardzo czekoladowy budyń z piankami marshmallow i liofilizowanymi owocami jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.


Składniki:

1 litr mleka
4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
300 g gorzkiej czekolady minimum 70%
3 łyżki cukru, można dać więcej jeśli wolicie słodszy

do posypania:
mini pianki marshmallow
liofilizowane maliny i truskawki
mięta

Wykonanie:

W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy piankami, owocami oraz przybieramy miętą.
Budyń polecam podawać na gorąco, wtedy pianki się podgrzeją od budyniu. Jeśli jednak wolimy budyń na  zimno to proponuję podać go z bitą śmietaną.

Komentarze

Popularne posty