Seler faszerowany
Składniki:
300 g mięsa z sarny (jeśli nie macie to można użyć innego np. łopatki wieprzowej)
marchewka
natka pietruszki
koperek
cebula dymka ze szczypiorkiem
papryczka chili
sól
pieprz
roztarte ziele angielskie
zmielony liść laurowy
sos worcestershire
kromka czerstwego chleba
500 ml bulionu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
Wykonanie:
Selerom ścinamy spody i górną część. Wydrążamy środki selerów.W maszynce do mielenia mięsa mielimy: mięso, zioła i warzywa (również środki z selerów). Na końcu, by oczyścić maszynkę mielimy kawałek chleba lub bułki.
Do masy dodajemy sos worcestershire oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Nadzieniem faszerujemy selery, przykrywamy wcześniej odkrojonym wierzchem selera. Selery przekładamy do garnka żeliwnego podlewamy bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez około 1 godzinę.
Selery podajemy polane sosem spod pieczenia. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz