Spaghetti cukiniowe z sosem mięsnym
Tradycyjny makaron zastąpiłam cukinią pokrojoną spiralizerem, którą podałam z sosem mięsnym i posypałam białym serem.
500 g mięsa mielonego, u mnie sarnina
1 litr passaty pomidorowej
1/4 fenkułu
2 łodygi selera naciowego
marchewka
sól
pieprz
cebula
lubczyk
2 ząbki czosnku
tymianek
papryczka chili
kilka kropli sosu Worcestershire
łyżka oleju
250 g białego sera
bazylia
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju, do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojony fenkuł i seler oraz drobno posiekane chili. Po 15 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu co najmniej przez 45 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire, przeciskamy do niego czosnek oraz dodajemy zioła. Do sosu dodajemy pokrojoną na spaghetti cukinię i dusimy prze klika minut, aż cukinia się podgrzeje.
Potrawę podajemy posypaną białym serem oraz świeżą bazylią.
Składniki:
3 młode cukinie500 g mięsa mielonego, u mnie sarnina
1 litr passaty pomidorowej
1/4 fenkułu
2 łodygi selera naciowego
marchewka
sól
pieprz
cebula
lubczyk
2 ząbki czosnku
tymianek
papryczka chili
kilka kropli sosu Worcestershire
łyżka oleju
250 g białego sera
bazylia
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju, do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę, drobno pokrojony fenkuł i seler oraz drobno posiekane chili. Po 15 minutach dodajemy passatę pomidorową i dusimy na wolnym ogniu co najmniej przez 45 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem, sosem Worcestershire, przeciskamy do niego czosnek oraz dodajemy zioła. Do sosu dodajemy pokrojoną na spaghetti cukinię i dusimy prze klika minut, aż cukinia się podgrzeje.
Potrawę podajemy posypaną białym serem oraz świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz