Naturalny zamiennik proszku do pieczenia
Od początku, czyli od ponad stu lat, proszek do pieczenia cieszy się niesłabnącą popularnością. Nie chcę demonizować tego dodatku spulchniającego do ciast, ale wiadomo co za dużo to niezdrowo. Osoby przygotowujące słodkie wypieki zapewne wiedzą do czego zmierzam - proszek do pieczenia dodawany jest do większości wypieków, żeby ciasta i ciasteczka ładnie nam wyrosły.
Nie każdy jednak wie, iż jest on niezdrowy, a w większych ilościach niebezpieczny dla zdrowia - zawarte w nim fosforany zaburzają równowagę organizmu i powodują między innymi zakłócanie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza. W efekcie tego może wystąpić wiele różnych schorzeń takich, jak osteoporoza.
Spożywanie proszku do pieczenia odradzane jest małym dzieciom oraz osobom ze skłonnościami do zgagi, gdyż może podrażniać żołądek.
W przeciwieństwie do chemicznie uzyskiwanego proszku do pieczenia Cream of Tartar jest środkiem naturalnym, który jest produktem ubocznym procesu fermentacji winogron przy produkcji wina. Dlatego polecany jest przy robieniu ciast i ciasteczek dla dzieci.
Składniki:
Cream of tartarsoda oczyszczona
Sposób użycia:
Na 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, należy użyć 1/3 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki cream of tartar.Tak jak w sytuacji proszku do pieczenia, dodajemy do ciasta i cieszymy się pięknie wyrośniętym i puszystym ciastem.
Komentarze
Prześlij komentarz