Pieczony boczek w paprykowej posypce
Pyszny pieczony boczek w soku jabłkowy obficie obsypany suszonymi płatkami słodkiej papryki.
sól
młotkowany pieprz
roztarte ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
4 łyżki suszonej słodkiej papryki(zielonej i czerwonej) w płatkach
kilka listków ziela angielskiego
1 litr świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Mięso przekładamy do żeliwnej brytfanki, wlewamy sok jabłkowy i dodajemy liście laurowe. Boczek pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zostawiamy w brytfance do wystudzenia.
Boczek podajemy po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Porada: Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa można wykorzystać jako bazę pod sosy lub zupę z młodej kapusty.
Składniki:
1,5 kg surowego boczkusól
młotkowany pieprz
roztarte ziele angielskie
kilka ząbków czosnku
4 łyżki suszonej słodkiej papryki(zielonej i czerwonej) w płatkach
kilka listków ziela angielskiego
1 litr świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Wykonanie:
Boczek nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim. W boczek wciskamy plasterki czosnku. Boczek obficie posypujemy płatkami papryki. Mięso najlepiej odłożyć na noc do lodówki, by przeszło aromatem przypraw.Mięso przekładamy do żeliwnej brytfanki, wlewamy sok jabłkowy i dodajemy liście laurowe. Boczek pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Zostawiamy w brytfance do wystudzenia.
Boczek podajemy po wystudzeniu jako wędlinę do kanapek.
Porada: Sos, który powstał podczas pieczenia mięsa można wykorzystać jako bazę pod sosy lub zupę z młodej kapusty.
Komentarze
Prześlij komentarz