Domowy budyń malinowy z białą czekoladą
Składniki:
1 litr mleka4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
15 g liofilizowanych malin
100 g białej czekolady
do posypania:
płatki kokosowe
rozkruszone liofilizowane maliny
mięta
Wykonanie:
W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę, wsypujemy liofilizowane maliny. Kilka malin rozkruszamy, żeby uzyskać ładny różowy kolor deseru. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy płatkami kokosowymi, pokruszonymi malinami oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz