Domowy budyń malinowy z białą czekoladą

Kremowy, aksamitny budyń z liofilizowanymi malinami jest po prostu pyszny, a co najważniejsze jest to deser gotowy w kilka minut.

Składniki:

1 litr mleka
4 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
15 g liofilizowanych malin
100 g białej czekolady

do posypania:
płatki kokosowe
rozkruszone liofilizowane maliny
mięta

Wykonanie:

W 200 ml ziemnego mleka rozpuszczamy skrobię.
Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy pokruszoną czekoladę, wsypujemy liofilizowane maliny. Kilka malin rozkruszamy, żeby uzyskać ładny różowy kolor deseru. Mleko podgrzewamy, ciągle mieszając.
Kiedy mleko jest już gorące wlewamy mleko ze skrobią i mieszamy. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje.

Budyń przelewamy do pucharków lub miseczek, posypujemy płatkami kokosowymi, pokruszonymi malinami oraz przybieramy miętą.
Budyń można podawać zarówno gorąco jak i na zimno.

Komentarze

Popularne posty