Ramen - wersja w 5 minut


Ramen to zarówno nazwa makaronu jak i samej zupy. Ramen został wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu i szybko stał się jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej.
Japoński wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi to dzisiaj klasyka.
Ilu kucharzy, tyle ściśle strzeżonych receptur, ale przecież każdy z nas w domu może przygotować swoją wersję z ulubionymi dodatkami. Ja ostatnio cierpię na brak czasu więc wymyślam ekspresowe dania, których przygotowanie jak i podanie nie zajmie więcej niż kilka minut, tak więc ostatnio powstał mój Ramen w wersji instant, który można zabrać do pracy.

Składniki:

łyżka sosu sojowego
szczypta szafranu
saszetka sosu miso
2 łyżki smaku od pieczenia mięsa, użyłam smaku spod wolno pieczonej wołowiny
curry do smaku

kawałek grillowanego steku wołowego> stopień wysmażenia krwisty> dojdzie w rosole
garść szpinaku
cebula dymka ze szczypiorkiem
kawałek marchewki pokrojonej w słupki
kiełki fasoli mung
kilka plasterków pora
kawałek marchewki żółtej pokrojonej w słupki
kawałek papryki czerwonej pokrojonej w paski
groszek cukrowy
przeciśnięty ząbek czosnku
imbir starty
kawałek papryczki chili
suszone grzyby mun w paskach

makaron chow mein błyskawiczny
słoik 500 ml

Wykonanie:

Do słoika wkładamy makaron wkładamy pokrojone warzywa (warzywa powinny być dosyć cienko pokrojone) oraz resztę składników. Słoik odkładamy do lodówki, rano zabieramy ze sobą do pracy.

W pracy wystarczy zalać zawartość słoika wrzątkiem, przykryć i odczekać 5 minut.

Komentarze

Popularne posty