Ramen - wersja w 5 minut
Ramen to zarówno nazwa makaronu jak i samej zupy. Ramen został wprowadzony do kuchni japońskiej przez Chińczyków ponad 100 lat temu i szybko stał się jedną z najbardziej popularnych potraw kuchni japońskiej.
Japoński wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi czy warzywnymi to dzisiaj klasyka.
Ilu kucharzy, tyle ściśle strzeżonych receptur, ale przecież każdy z nas w domu może przygotować swoją wersję z ulubionymi dodatkami. Ja ostatnio cierpię na brak czasu więc wymyślam ekspresowe dania, których przygotowanie jak i podanie nie zajmie więcej niż kilka minut, tak więc ostatnio powstał mój Ramen w wersji instant, który można zabrać do pracy.
Składniki:
łyżka sosu sojowegoszczypta szafranu
saszetka sosu miso
2 łyżki smaku od pieczenia mięsa, użyłam smaku spod wolno pieczonej wołowiny
curry do smaku
kawałek grillowanego steku wołowego> stopień wysmażenia krwisty> dojdzie w rosole
garść szpinaku
cebula dymka ze szczypiorkiem
kawałek marchewki pokrojonej w słupki
kiełki fasoli mung
kilka plasterków pora
kawałek marchewki żółtej pokrojonej w słupki
kawałek papryki czerwonej pokrojonej w paski
groszek cukrowy
przeciśnięty ząbek czosnku
imbir starty
kawałek papryczki chili
suszone grzyby mun w paskach
makaron chow mein błyskawiczny
słoik 500 ml
Wykonanie:
Do słoika wkładamy makaron wkładamy pokrojone warzywa (warzywa powinny być dosyć cienko pokrojone) oraz resztę składników. Słoik odkładamy do lodówki, rano zabieramy ze sobą do pracy.W pracy wystarczy zalać zawartość słoika wrzątkiem, przykryć i odczekać 5 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz