Kotlety serowo-warzywne
Pyszne bezmięsne kotlety warzywne.
250-300 g batat
marchewka
chili
250 g twardego sera np. parmezan, pecorino romano, dziugas
dymka ze szczypiorkiem
koperek
natka pietruszki
4 jajka
sól
pieprz
mielone ziele angielskie
pokruszone płatki kukurydziane
smalec gęsi do smażenia lub olej
Składniki:
250-300 g seler korzeniowy250-300 g batat
marchewka
chili
250 g twardego sera np. parmezan, pecorino romano, dziugas
dymka ze szczypiorkiem
koperek
natka pietruszki
4 jajka
sól
pieprz
mielone ziele angielskie
pokruszone płatki kukurydziane
smalec gęsi do smażenia lub olej
Wykonanie:
Warzywa, ser i zioła mielimy w maszynce do mięsa.
Do zmielonych warzyw, ziół i sera dodajemy jajka i przyprawy. Jeśli masa jest zbyt rzadka wsypujemy kilka łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych.
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotlety, panierujemy w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Podajemy jako danie główne np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub w formie burgera w bułce.
Komentarze
Prześlij komentarz