Kruche ciastka z dodatkiem smalcu gęsiego, rozmarynu i orzeszków piniowych przełożone dżemem z płatków róży i pigwowca
Bardzo delikatne i kruche ciasteczka dzięki dodatkowi gęsiego smalcu, którego smak jest niewyczuwalny w cieście. Nadzienie ciastek jest bardzo aromatyczne, gdyż łączy mocny kwiatowy aromat płatków róży ze kwaśnym smakiem pigwowca.
350 g mąki krupczatki
200 g masła
150 g cukru pudru
2 jajka
1-2 łyżki gęsiego smalcu
szczypta soli
łyżka posiekanych listków rozmarynu
30 g orzeszków piniowych
skórka otarta z cytryny
słoiczek najlepiej domowego dżemu z pigwowca (200 g)
słoiczek najlepiej domowej konfitury z płatków róży (200 g)
Ciasto kroimy na kilka części, a następnie każdą z nich wałkujemy na 0,5 cm placki. Za pomocą okrągłej foremki wycinamy ciastka.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Przekładamy na kratkę.
Dżem pigwowcowy mieszamy z różanym i przekładamy nim ciasteczka.
Składniki:
około 40 kółek:350 g mąki krupczatki
200 g masła
150 g cukru pudru
2 jajka
1-2 łyżki gęsiego smalcu
szczypta soli
łyżka posiekanych listków rozmarynu
30 g orzeszków piniowych
skórka otarta z cytryny
słoiczek najlepiej domowego dżemu z pigwowca (200 g)
słoiczek najlepiej domowej konfitury z płatków róży (200 g)
Wykonanie:
Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy jajka, skórkę cytrynową, posiekany rozmaryn, orzeszki piniowe i smalec szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy płaski placek, owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.Ciasto kroimy na kilka części, a następnie każdą z nich wałkujemy na 0,5 cm placki. Za pomocą okrągłej foremki wycinamy ciastka.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10-15 minut. Przekładamy na kratkę.
Dżem pigwowcowy mieszamy z różanym i przekładamy nim ciasteczka.
Komentarze
Prześlij komentarz