Croissants

Pyszne maślane rogaliki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego. Idealne z dżemem, jogurtem lub z ulubioną wędliną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale rozłożone w czasie, gdyż ciasto musi wyrosnąć, a następnie po każdym wałkowaniu chłodzone. Jednak ten trud się opłaca, gdyż rogaliki są przepyszne.

Składniki:

proporcje na około 36 sztuk:
1 kg  mąki typ 405
80 g drożdży
625 ml letniego mleka
20 g soli
120 g cukru
600 g masła
mąka na posypanie stolnicy
żółtko i trochę mleka do smarowania rogalików

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dzieży robota kuchennego i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrabiamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
W tym czasie masło formujemy w kwadrat o wymiarach 20 cm x 20 cm, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na placek o wymiarach 40 cm x 40 cm. Na środek kładziemy masło i zwijamy w kopertę. Ciasto powinno dokładnie zakryć masło.
Ciasto  wałujemy, a następnie składamy w 3 warstwy. Schładzamy przez 10 minut. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3-4 razy.
Ciasto rozwałkowujemy .

Z ciasta za pomocą radełka wycinamy trójkąty. Zwijamy je w rogaliki.

Rogaliki odkładamy na 15 minut, by podrosły. Przed samym pieczeniem smarujemy żółtkiem rozmąconym w mleku.

Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 220°C.


Komentarze

Popularne posty