Magiczne ciasto bananowe - Banana Magic Custard Cake
Ciasto bananowe z magicznym kremem jest miękkie i kremowe i dosłownie rozpływa się w ustach. Musicie koniecznie spróbować tego pysznego, trójwarstwowego ciasta. Nadzienie bananowe oddzielone jest lekką, puszystą warstwą na górze i gęstą warstwą ciasta na dole. Całość tworzy pyszne kremowe ciasto owocowe.
2 szklanki letniego mleka
150 g cukru pudru
4 jajka oddzielone
łyżka wody
115 g (szklanka) mąki typ 405
2 banany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder do oprószenia i jadalne kwiaty do przybrania
Natłuszczamy foremkę o wymiarach 25x18 cm.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy żółtkowej dodajemy stopione masło i wodę ubijamy (przez około 2 minuty), aż do uzyskania równomiernego połączenia.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz rozgniecione widelcem banany.
Do masy cienkim strumieniem dolewamy mleko i esencję waniliową.
Na koniec do masy dodajemy pianę z białek, mieszamy. Nie przejmujemy się konsystencją taka ma być.
Masę wylewamy do formy i pieczemy przez 35-50 minut (aż ciasto będzie lekko drgające na środku).
Czas pieczenia może się różnić w zależności od używanego piekarnika lub wielkości formy. Po 30 minutach jednak należy sprawdzić ciasto czy jest już gotowe, czy należy wydłużyć czas pieczenia.
Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem dekorujemy oprószamy cukrem pudrem i dowolnie ozdabiamy.
Składniki:
1/2 szklanki niesolonego masła stopionego i lekko przestudzonego2 szklanki letniego mleka
150 g cukru pudru
4 jajka oddzielone
łyżka wody
115 g (szklanka) mąki typ 405
2 banany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
cukier puder do oprószenia i jadalne kwiaty do przybrania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C.Natłuszczamy foremkę o wymiarach 25x18 cm.
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Do masy żółtkowej dodajemy stopione masło i wodę ubijamy (przez około 2 minuty), aż do uzyskania równomiernego połączenia.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę oraz rozgniecione widelcem banany.
Do masy cienkim strumieniem dolewamy mleko i esencję waniliową.
Na koniec do masy dodajemy pianę z białek, mieszamy. Nie przejmujemy się konsystencją taka ma być.
Masę wylewamy do formy i pieczemy przez 35-50 minut (aż ciasto będzie lekko drgające na środku).
Czas pieczenia może się różnić w zależności od używanego piekarnika lub wielkości formy. Po 30 minutach jednak należy sprawdzić ciasto czy jest już gotowe, czy należy wydłużyć czas pieczenia.
Upieczone ciasto schładzamy. Przed podaniem dekorujemy oprószamy cukrem pudrem i dowolnie ozdabiamy.
Komentarze
Prześlij komentarz