Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem sadzonym

Pyszna zdrowa zupa chrzanowa. Chrzan w zupie traci swą palącą ostrość, staje się delikatny. Dzięki jego dodatkowi otrzymujemy pyszną zupę jak u babci.

Składniki:

2 korzenie chrzanu
3 białe kiełbaski
4 ziemniaki
biała część pora
mała marchewka
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych, najlepiej świeżych
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól
pieprz
majeranek

kilka jaj od szczęśliwych kur
olej

Wykonanie:

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy starty chrzan. Dodajemy kiełbasę i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż kiełbasa się ugotuje.
Kiełbasę wyławiamy, obieramy z jelita.
Zupę miksujemy blenderem, wkładamy do niej kiełbasę. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Na rozgrzanym oleju smażymy jajka.

Zupę podajemy z kawałkiem białej kiełbasy oraz jajkiem sadzonym.

Komentarze

Popularne posty