Zupa chrzanowa z białą kiełbasą i jajkiem sadzonym
Składniki:
2 korzenie chrzanu3 białe kiełbaski
4 ziemniaki
biała część pora
mała marchewka
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych, najlepiej świeżych
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól
pieprz
majeranek
kilka jaj od szczęśliwych kur
olej
Wykonanie:
Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie.Gdy warzywa są miękkie dodajemy starty chrzan. Dodajemy kiełbasę i gotujemy jeszcze 15-20 minut, aż kiełbasa się ugotuje.
Kiełbasę wyławiamy, obieramy z jelita.
Zupę miksujemy blenderem, wkładamy do niej kiełbasę. Zupę zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Na rozgrzanym oleju smażymy jajka.
Zupę podajemy z kawałkiem białej kiełbasy oraz jajkiem sadzonym.
Komentarze
Prześlij komentarz