Wędlina z jelenia w galarecie z marchewką i fasolką szparagową
Składniki:
500 g mięsa z szynki jelenia lub sarnymarchewka
300 g fasolki szparagowej, miałam żółtą i zieloną(może być mrożona)
opakowanie żelatyny(na 2,5 litra wody)
ząbek czosnku
kawałek imbiru, około 1 cm
szczypta szafranu
łyżka curry
2-3 łyżki sosu sojowego
sos worcestershire
sól morska
pieprz kolorowy
opcjonalnie mała papryczka chili
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir ścieramy na drobnej tarce. Marchewkę kroimy w cienkie słupki.Wszystkie składniki przekładamy do worka do pakowania próżniowego, przystosowanego do gotowania sous vide. Pakujemy próżniowo za pomocą pakowarki.Gotujemy na parze przez 40 minut. Worek z wędliną przekładamy do naczynia i układamy, tak by po zastygnięciu galareta miała ładny kształt. Obciążmy z wierzchu, by wszystkie kawałki mięsa, były zanurzone w galarecie. Ja obciążyłam kilogramem mąki. Odstawiamy w chłodne miejsce, by galareta stężała.
Gdy galareta stężeje odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Galaretę kroimy w cienkie plastry i podajemy jako wędlinę.
Komentarze
Prześlij komentarz