Risotto z włoszczyzną i jajkiem na twardo
Pyszne risotto z produktów, który każdy ma w swojej kuchni.
2 marchewki
1/2 selera korzeniowego
korzeń pietruszki
por
100 g masła
4 jajka ugotowane na twardo
łyżka curry
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki
5 - 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody
Tak przygotowany ryż jest już sam w sobie daniem, ale można go podać również jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
szklanka ryżu arborio2 marchewki
1/2 selera korzeniowego
korzeń pietruszki
por
100 g masła
4 jajka ugotowane na twardo
łyżka curry
sól morska
pieprz kolorowy
natka pietruszki
5 - 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie:
Na połowie masła podsmażamy pokrojone warzywa. Warzywa solimy i posypujemy curry. Wsypujemy ryż i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie wlewamy szklankę bulionu, gdy odparuje wlewamy kolejną. Risotto mieszamy i podlewamy bulionem, aż ryż się ugotuje. Gdy ryż jest już ugotowany dodajemy resztę masła. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jaka oraz posiekaną pietruszkę.Tak przygotowany ryż jest już sam w sobie daniem, ale można go podać również jako dodatek do dania głównego.
Komentarze
Prześlij komentarz