Frytki z ogórków z sosem czonskowym

Pyszna, zdrowa i lekka przekąska. Idealna zarówno podczas letnich imprez np. grilla. Jak i zdrowa alternatywa chipsów podczas oglądania filmu.

Składniki:

2 ogórki szklarniowe

200 g jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól ziołowa
szczypta cukru
pieprz kolorowy
2-3 roztarte ziarna kolendry
sok i skórka z cytryny do smaku
2 ząbki czosnku
koperek

Wykonanie:

Jogurt łączymy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, pieprzem, kolendrą, sokiem i skórką cytrynową oraz posiekanym koperkiem. Sos chłodzimy.

Sos przelewamy do szklaneczek. Podajemy z ogórkami pokrojonymi w słupki.
Chrupiemy na zdrowie.

Komentarze

Popularne posty