Ziołowe krokiety nadziewane pieczarkami
Ziołowe naleśniki nadziane farszem pieczarkowym. Idealne do czerwonego barszczu.
szklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
100 g rukoli
koperek
szalotka
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
2 łyżki masła
sól morska
pieprz kolorowy
lubczyk, może być suszony
drobno pokrojona marchewka, może być suszona
kilka kropli soku z cytryny
Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Pieczarki w całości dusimy na maśle, powinny się przyrumienić. Pieczarki solimy, dodajemy do nich drobno pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Pieczarki powinny być rozdrobnione, nie zmielone na papkę.
Naleśniki przekładamy farszem i zwijamy.
Świetnie smakują odsmażone i podane z czerwonym barszczem.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mlekaszklanka wody gazowanej
3-4 jajka
2 czubate szklanki mąki krupczatki
100 g rukoli
koperek
szalotka
1/2 łyżeczki soli morskiej
3 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
farsz:
kg pieczarek2 łyżki masła
sól morska
pieprz kolorowy
lubczyk, może być suszony
drobno pokrojona marchewka, może być suszona
kilka kropli soku z cytryny
Wykonanie:
Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy rukolę, koperek i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Pieczarki w całości dusimy na maśle, powinny się przyrumienić. Pieczarki solimy, dodajemy do nich drobno pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Pieczarki powinny być rozdrobnione, nie zmielone na papkę.
Naleśniki przekładamy farszem i zwijamy.
Świetnie smakują odsmażone i podane z czerwonym barszczem.
Komentarze
Prześlij komentarz