Zapiekanka z mielonym mięsem, ziemniakami i pieczarkami
Pyszna i bardzo prosta zapiekanka.
500 g mięsa mielonego
cebula
łyżka masła
200 g sosu adżyka
250 g pieczarek
łyżka masła
100 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
parmezan do posypania
Pieczarki podsmażamy na maśle, powinny lekko się zrumienić, lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy śmietanką i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy warstwę mięsa, a następnie warstwę pieczarek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy przez 45 minut w 180°C.
Składniki:
4 duże ziemniaki500 g mięsa mielonego
cebula
łyżka masła
200 g sosu adżyka
250 g pieczarek
łyżka masła
100 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz kolorowy
kilka kropli soku z cytryny
parmezan do posypania
Wykonanie:
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos adżyka. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Próbujemy do smaku i jeśli jest mało słone doprawiamy do smaku.Pieczarki podsmażamy na maśle, powinny lekko się zrumienić, lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy śmietanką i dusimy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ziemniaki lekko solimy. Na ziemniaki wykładamy warstwę mięsa, a następnie warstwę pieczarek. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy do piecyka i pieczemy przez 45 minut w 180°C.
Komentarze
Prześlij komentarz