Szynka z jelenia z czerwonym ryżem i ananasem

Pyszne danie jednogarnkowe o orientalnej nutce smakowej. Smak tej potrawy jest niezwykle głęboki, a ryż idealnie ugotowany, dzięki temu, że po ugotowaniu, garnek z jedzeniem spokojnie odpoczywa w łóżku. Wiem, taki sposób przygotowania, może dziwić, ale dzięki temu, że potrawa "dochodzi" w cieple smaki dokładnie się przegryzą, a ryż jest idealnie ugotowany.

Składniki:

1 kg mięsa z szynki jelenia
500 g czerwonego ryżu
ananas może być z puszki
pęczek czosnku niedźwiedziego
250 g cebuli szalotki
100 g masła
50 ml koniaku
łyżka musu kokosowego
2-3 ziela angielskie
3-4 listki laurowe, najlepiej świeże
papryka chili
2-3 łyżki curry
kilka kropli sosu Worcestershire
szczypta szafranu
sól morska

Wykonanie: 

Na maśle szklimy szalotki, dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Do mięsa dodajemy przyprawy i chwilę razem podsmażamy. Wlewamy koniak, dusimy około 10 minut. Dodajemy ryż, chwilę go szklimy, a następnie zalewamy litrem wody. Przykrywamy, dusimy przez 30 minut. Do ryżu dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz mus kokosowy, mieszamy.
Garnek owijamy ręcznikiem. Stawiamy go na łóżko i przykrywamy kołdrą. Danie powinno dochodzić jeszcze przez około godzinę, ryż naciągnie smakiem oraz aromatem przypraw i mięsa.

Komentarze

Popularne posty