Zapiekane naleśniki koperkowe z farszem pieczarkowym
Koperkowe naleśniki nadziane farszem pieczarkowym i zapieczone pod sosem koperkowym.
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
szklanka mlekapół szklanki wody gazowanej
3 jajka
czubata szklanka mąki krupczatki
pęczek koperku
szalotka
1/2 łyżeczki soli morskiej
łyżka oleju rzepakowego lub stopionego masła klarowanego
masło klarowane do natłuszczenia patelni
farsz:
500 g pieczarek najlepiej brązowych2 szalotki
2 łyżki masła
sól morska
pieprz kolorowy
lubczyk, może być suszony
drobno pokrojona marchewka, może być suszona
kilka kropli soku z cytryny
sos:
łyżka masłałyżka mąki
szklanka mleka
sól
2 łyżki posiekanego koperku
łyżeczka suszonej marchewki
Wykonanie:
Do głębokiej miski wlewamy mleko i wodę, jaja i sól. Potem trzepaczką mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy koperek i pokrojoną szalotkę. Całość miksujemy blenderem.Odstawiamy na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością klarowanego masła. Mieszamy ciasto, wlewamy je na patelnię za pomocą chochelki. Kiedy powierzchnia ciasta jest już sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Pieczarki i szalotki w całości dusimy na maśle, powinny się przyrumienić. Pieczarki solimy, dodajemy do nich drobno pokrojoną marchewkę i chwilę dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Przekładamy do malaksera i chwilę miksujemy. Pieczarki powinny być rozdrobnione, nie zmielone na papkę.
Naleśniki przekładamy farszem i zwijamy.
Układamy je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę. Zestawiamy na chwilę z ognia i dolewamy zimne mleko, mieszamy. Ponownie stawiamy na gazie, dodajemy sól, marchewkę oraz koperek. Podgrzewamy ciągle mieszając.
Naleśniki zalewamy sosem i zapiekamy w 180°C przez 45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz