Ciasto z kremem bananowym

Delikatny, puszysty biszkopt przełożony kremem bananowym, boki i wierzch wykończone kremem śmietankowym i polane gorzką czekoladą.  Całość smakuje wyśmienicie.


Składniki:

proporcje na tortownicę/formę o średnicy 26 cm:

biszkopt:

10 jajek
10 łyżek mąki typ 405
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki rumu
łyżeczka esencji waniliowej

przełożenie:

 krem bananowy:

1/2 litra mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 dojrzałe banany
pół szklanki cukru brązowego
łyżeczka esencji waniliowej
2  łyżki rumu
100 g masła

 krem o smaku śmietankowym:

1/2  mleka
budyń śmietankowy
100 g białej czekolady
100 g masła

rum do nasączenia blatów biszkoptowych, jeśli ciasto będą jeść dzieci to można nasączyć np. czarną herbatą

polewa:

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła

Wykonanie:

Biszkopt:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Żółtka ucieramy z połową cukru esencją waniliową i rumem na pulchną masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę usztywniamy pozostałym cukrem.
Do masy żółtkowej dodajemy pianę, delikatnie mieszamy łopatką drewnianą/silikonową.
Do powstałej masy przesiewamy mąkę. Wszystko razem delikatnie mieszamy łopatką. Ciasto wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 20 - 30 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Biszkopt sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczony. Jeśli nie to pieczemy do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wykładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na jeden dzień.
Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.

Krem bananowy:

Mleko podgrzewamy.
Banany, cukier, żółtka, mąkę, esencję waniliową i rum miksujemy blenderem. Do mieszanki bananowej cienkim strumieniem wlewamy gorące mleko, ciągle mieszając. Masę przelewamy przez sitko. Masę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodajemy masło, mieszamy, aż masło się rozpuści i połączy z masą bananową. Krem przelewamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą, by zapobiec powstaniu "kożucha". Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie do całkowitego schłodzenia do lodówki.

 Krem o smaku śmietankowym:

Budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Do gorącego mleka wlewamy budyń i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia. Do gorącego budyniu dodajemy czekoladę, mieszamy, aż się rozpuści i połączy z budyniem. Budyń odstawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy za pomocą miksera na puch. Do masła po łyżce dodajemy zimny budyń i ucieramy za pomocą miksera.

Polewa:

Do miski kruszymy czekoladę i dodajemy masło. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną, mieszamy, aż masło połączy się z czekoladą.

Składanie ciasta:

Kolejność podczas składania ciasta: biszkopt>rum>krem bananowy>biszkopt>rum>krem bananowy>biszkopt.
Boki i wierzch ciasta smarujemy kremem śmietankowym.
Następnie polewamy przestudzoną polewą czekoladową. Boki smarujemy polewą, a na wierzchu za pomocą wykałaczki, widelca lub noża możemy zrobić esy-floresy.

Komentarze

Popularne posty