Esencjonalna zupa z suszonych prawdziwków
Pełna smaku i aromatu zupa grzybowa, podana z domowym makaronem smakuje wybornie.
duża marchewka
korzeń pietruszki
biała część pora
łyżka masła
sól morska
pieprz czarny
1-2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
zielenina do posypania
domowy makaron
Na maśle podsmażamy w kostkę pokrojoną marchewkę i pietruszkę, dodajemy cienko pokrojonego pora. Warzywa lekko solimy. Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w paski grzyby. Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby oraz dolewamy 1-2 litry wody lub bulionu. Zupę gotujemy około 45 minut. Gdy grzyby są już miękkie i zupa nabrała aromatu podczas gotowania, doprawiamy ją sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz trochę pieprzu cayenne jeśli lubimy pikantne smaki.
Zupę podajemy z domowym makaronem oraz posypaną świeżymi ziołami. Jeśli ktoś lubi można dodać na talerzu łyżkę kwaśnej śmietany.
Składniki:
około 50 kapeluszy suszonych prawdziwkówduża marchewka
korzeń pietruszki
biała część pora
łyżka masła
sól morska
pieprz czarny
1-2 łyżki sosu sojowego
opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
zielenina do posypania
domowy makaron
Wykonanie:
Kapelusze prawdziwków przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Woda powinna zakryć grzyby. Grzyby odstawiamy na 2-3 godziny.Na maśle podsmażamy w kostkę pokrojoną marchewkę i pietruszkę, dodajemy cienko pokrojonego pora. Warzywa lekko solimy. Do podduszonych warzyw dodajemy pokrojone w paski grzyby. Dolewamy wodę, w której moczyły się grzyby oraz dolewamy 1-2 litry wody lub bulionu. Zupę gotujemy około 45 minut. Gdy grzyby są już miękkie i zupa nabrała aromatu podczas gotowania, doprawiamy ją sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać przeciśnięty ząbek czosnku oraz trochę pieprzu cayenne jeśli lubimy pikantne smaki.
Zupę podajemy z domowym makaronem oraz posypaną świeżymi ziołami. Jeśli ktoś lubi można dodać na talerzu łyżkę kwaśnej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz