Kuskus perłowy z warzywami

Pyszny, kolorowy dodatek do dania głównego lub samodzielne danie kuchni jarskiej. Idealnie pasuje do schabowego, ryby lub grillowanego kurczaka.

Składniki:

100 g kuskus perłowego

cukinia
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek chili
1/2 małego bakłażana
czerwona cebula
2-3 łyżki zielonego groszku
łyżka masła
sól ziołowa
pieprz
szczypta szafranu
świeże zioła: koperek, pietruszka, szczypiorek

Wykonanie:


Kuskus gotujemy w osolonym wrzątku około 15-20 minut.Podczas gotowania warto stosować się zaleceń producenta.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czerwoną cebulę, gdy będzie szklista dodajemy resztę pokrojonych warzyw. Warzywa doprawiamy solą ziołową i posypujemy szafranem. Dusimy przez kilka minut.

Do warzyw dodajemy ugotowany kuskus, przyprawiamy do smaku i posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy jako dodatek do dania głównego lub samodzielne danie wegetariańskie.

Komentarze

Popularne posty