Lunch w słoiku z pieczarkami


Do tej pory lunch w słoiku robiłam tylko ze świeżych warzyw, dzisiaj jednak postanowiłam do tego użyć również uduszonych na maśle pieczarek, które zostały z obiadu. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo.

Składniki:

proporcje na słoik o pojemności 500 ml:

garść makaronu ryżowego vermicelli

kilka uduszonych na maśle pieczarek pokrojonych w plasterki
mała żółta marchewka
kilka mini marchewek mrożonych lub ugotowanych na parze
2 łyżki zielonego groszku, może być mrożony
kilka malutkich różyczek kalafiora
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
1-2 łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego


Wykonanie:

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki.
Zioła drobno siekamy.

Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy oraz curry. Następnie układamy warstwy z warzyw, pieczarek i ziół. Na wierzch wkładamy makaron. Słoik zakręcamy.

Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa i grzyby się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.

Komentarze

Popularne posty