Kolorowa quinoa z warzywami

 Kolorowa quinoa (komosa ryżowa) z warzywami to wspaniała propozycja dania wegetariańskiego lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

szklanka kolorowej komosy ryżowej (quinoa)

1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
łodyga selera naciowego
czerwona cebula
bakłażan
cukinia
chili
ząbek czosnku
łyżka masła bulionowego
sól ziołowa
szczypta szafranu
pieprz ziołowy
świeże zioła: lubczyk, pietruszka, koperek, szczypiorek

Wykonanie:

Nieoczyszczone nasiona komosy pokryte są związkiem chemicznym o gorzkim smaku, zwanym saponiną. Dlatego, aby wyeliminować goryczkę, przed gotowaniem należy dokładnie je opłukać na sicie.

Komosę przekładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody, doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min, aż quinoa wchłonie całą wodę. Ziarenka powinny zrobić się lekko przezroczyste, z wyraźnie widocznymi białymi, spiralnymi „ogonkami” (kiełkami).
Na głębokiej patelni podsmażamy na maśle pokrojone warzywa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę szafranu, sól ziołową oraz pieprz ziołowy. Dusimy przez 5 minut.

Do warzyw dodajemy ugotowaną komosę, wsypujemy zioła i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowana komosa to idealne danie wegetariańskie, które można wziąć jako lunch do pracy lub dodatek do grillowanego kurczaka, ryby lub schabowego.



Komentarze

Popularne posty