Lunch w słoiku > grillowany kurczak w warzywach
Składniki:
proporcje na słoik o pojemności 500 ml:
kawałek grillowanej piersi z kurczaka, można użyć innego ulubionego mięsa
1/2 czerwonej słodkiej papryki1/2 żółtej słodkiej papryki
kawałek papryczki chili
1/2 łodygi selera naciowego
mała marchewka
2 łyżki zielonego groszku
kawałek pora
1/4 młodej cukinii
garść młodych liści szpinaku
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego
Wykonanie:
Papryki kroimy w cienkie paski.Marchewkę, pora, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Chili drobno siekamy.
Zioła drobno siekamy.
Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Słoik zakręcamy.
Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
Komentarze
Prześlij komentarz