Lunch w słoiku z makaronem vermicelli
Składniki:
proporcje na słoik o pojemności 500 ml:
kawałek grillowanej piersi z kurczaka, można użyć innego ulubionego mięsa
garść makaronu ryżowego vermicelli1/2 czerwonej słodkiej papryki
kawałek papryczki chili
1/2 łodygi selera naciowego
mała marchewka
2 łyżki zielonego groszku
1/2 małej czerwonej cebuli
1/4 młodej cukinii
garść młodych liści szpinaku
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego
Wykonanie:
Papryki kroimy w cienkie paski.Marchewkę, cebulę, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Chili drobno siekamy.
Zioła drobno siekamy.
Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Na wierzch wkładamy makaron. Słoik zakręcamy.
Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.
Komentarze
Prześlij komentarz