Rozgrzewająca zupa z kapusty pekińskiej.
Składniki:
duża kapusta pekińkska
pół selera korzeniowego
2 pietruszki
2 marchewki
2-3 łodygi kopru włoskiego
cebula
por
pętko podsuszonej wędzonej kiełbasy
500 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ziele angielskie 3-4
liść laurowy 2-3
koperek
Wykonanie:
Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy warzywa korzeniowe pokrojone w zapałkę i chwilę dusimy. Do podduszonych warzywa dodajemy kiełbasę, liście laurowe, ziela angielskie i zalewamy wodą. Gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy jeszcze 5 minut. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz