Kiszona kapusta

Minimum składników, maksimum smaków. Uwielbiam smak domowej kiszonej kapusty, którą wykorzystuję jako bazę do zup, bigosu czy farszu do pierogów.

Składniki:

5 kg poszatkowanej białej kapusty
1,5 kg marchwi utartej na grubej tarce
10 dag soli morskiej

Wykonanie:

Poszatkowaną kapustę i startą marchew wsypujemy do dużej miski, solimy i mieszamy. Kiedy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, zostawiamy w temperaturze pokojowej 1-2 godziny. Kapusta w tym czasie zmięknie i zmniejszy swoją objętość.

W tym czasie możemy przygotować słoiki, które należy wyparzyć.

Kapustę ponownie mieszamy. Bierzemy po garści i odciskamy w rękach, a następnie wkładamy do słoików, ubijając dość ciasno. Warstwy kapusty lekko solimy.

Najważniejsze jest dokładne ubijanie kolejnych warstw kapusty w słoikach, w tym celu można użyć drewnianej kuli/pałki do ucierania. Nadmiar soku, który wydzieli się podczas układania kapusty w słoikach należy odlać.

Napełnione słoiki zakręcamy i wynosimy do piwnicy.

Kapusta jest już ukiszona po 2-3 tygodniach.

Komentarze

Popularne posty