Grillowany kurczak z warzywami i serem
Pierś kurczaka naszpikowana kolorowymi warzywami i posypana mozzarellą wygląda pięknie i smakuje pysznie.
Składniki:
2 piersi kurczaka
marynata:
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
skórka otarta z cytryny
kilka plasterków chili
gałązka rozmarynu
szczypta szafranu lub kurkumy
przyprawy:
sól ziołowa
pieprz cayenne
papryka słodka
pieprz kolorowy
ziarna kolendry
gorczyca
warzywa:
czerwona cebula
cukinia
kolorowa papryka
bakłażan
mozzarella lub inny ulubiony żółty ser do posypania
Wykonanie:
Na głęboki talerz wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, starty imbir, skórkę z cytryny, chili, drobno posiekane listki rozmarynu i szafran, mieszamy.Do mieszanki oleju i ziół wkładamy piersi kurczaka, dokładnie nacieramy mięso. Następnie mięso posypujemy ze wszystkich stron przyprawami i nacieramy. Odstawiamy na 15-30 minut.
W czasie, gdy mięso się marynuje przygotowujemy warzywa. Cebulę i cukinię cienko szatkujemy. Kolorowe papryki kroimy w paski.
Piersi nacinamy w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy warzywa.
Piersi układamy na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej, podsmażamy 5 minut. Następnie piersi posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i dopiekamy przez 10-15 minut.
Mięso podajemy z kaszą, ryżem lub quinoa.
Komentarze
Prześlij komentarz