Gulasz z sarny gotowany w próżni

Wolne gotowanie w próżni to idealny sposób na przygotowanie dziczyzny, gdyż mięso pozostaje soczyste, a zarazem jest kruche i delikatne.

Składniki:

polędwiczka z sarny 600g
100 g złotych rodzynek
100 g suszonych moreli
100 g suszonych śliwek
3-4 szalotki
100 g masła
gałązka rozmarynu
2-3 łyżki sosu sojowego
kilka kropli sosu worcestershire
liść laurowy
2-3 ziela laurowe

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w worku do próżniowego gotowania. Za pomocą zgrzewarki próżniowej odciągamy powietrze i zamykamy szczelnie worek. Mięso razem z workiem umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy w temperaturze 65-68 stopni C przez 3-4 godziny.

Gulasz podałam z perłowym kuskusem oraz sałatką warzywną.


Komentarze

Popularne posty