Lunch w słoiku do pracy > na gorąco
Lunch w słoiku to idealna propozycja dla wszystkich pracujących i zapracowanych. Przygotowanie takiego posiłku w domu zajmie wam nie więcej niż 5 minut. Dodatkowo słoik można przygotować wieczorem i rano zabrać do pracy.
W pracy zawartość słoika należy zalać wrzątkiem, żeby nasze danie się podgrzało i po kilku minutach możemy rozkoszować się świeżym smakiem potrawy.
kawałek papryczki chili
mała marchewka
2 marynowane mini kukurydze
1/2 szalotki
1/4 młodej cukinii
garść młodych liści szpinaku
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
łyżeczka pasty miso
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka oleju kokosowego lub masła
opcjonalnie przyprawy np. pieprz czarny, pieprz ziołowy itp.
Marchewkę, szalotkę i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Kukurydzę kroimy w plasterki.
Chili drobno siekamy.
Zioła drobno siekamy.
Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Na dno słoika wkładamy pastę miso i sos sojowy. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Na wierzchu kładziemy kawałek masła lub oleju kokosowego słoik zakręcamy.
Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sos sojowy i pasta miso stworzyła bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.
W pracy zawartość słoika należy zalać wrzątkiem, żeby nasze danie się podgrzało i po kilku minutach możemy rozkoszować się świeżym smakiem potrawy.
Składniki:
proporcje na słoik o pojemności 500 ml:
kawałek grillowanej polędwicy wołowej (resztki z niedzielnego obiadu), można użyć innego mięsa np. kurczaka, indyka lub wieprzowiny
1/2 czerwonej słodkiej paprykikawałek papryczki chili
mała marchewka
2 marynowane mini kukurydze
1/2 szalotki
1/4 młodej cukinii
garść młodych liści szpinaku
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
łyżeczka pasty miso
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka oleju kokosowego lub masła
opcjonalnie przyprawy np. pieprz czarny, pieprz ziołowy itp.
Wykonanie:
Paprykę kroimy na cienkie paski.Marchewkę, szalotkę i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Kukurydzę kroimy w plasterki.
Chili drobno siekamy.
Zioła drobno siekamy.
Mięso kroimy w cienkie plasterki lub kostkę.
Na dno słoika wkładamy pastę miso i sos sojowy. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw, ziół i mięsa. Na wierzchu kładziemy kawałek masła lub oleju kokosowego słoik zakręcamy.
Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sos sojowy i pasta miso stworzyła bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Komentarze
Prześlij komentarz