Grillowana pierś kurczaka podana na perłowym kuskusie z warzywami
Pyszny, kolorowy, a jednocześnie szybki obiad.
olej rzepakowy
pieprz kolorowy
ziarna kolendry
gorczyca
sól morska
pieprz cayenne
100 g groszku
duża marchewka
por
łodyga selera naciowego
kawałek selera korzeniowego
korzeń pietruszki
łyżka masła
sól
curry
pieprz cayenne
2 jajka ugotowane na twardo
W czasie, gdy mięso się marynuje robimy kuskus. Kuskus gotujemy około 15-20 minut, w zależności od instrukcji producenta.
Rozgrzewamy patelnię grillową, gdy jest już gorąca kładziemy pierś z kurczaka i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Następnie smażę jeszcze po 3 minuty z każdej strony, aby powstała kratka tak jak na zdjęciu, za pierwszym razem kładę mięso wzdłuż, a za drugim w poprzek rowków patelni.
W czasie, gdy mięso się grilluje. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w zapałkę marchewkę, selera oraz pietruszkę. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy, pora, selera naciowego oraz groszek. Warzywa doprawiamy solą pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Do warzyw dodajemy ugotowany kuskus i pokrojone w kostkę jajka.
Na talerz wykładamy kuskus z warzywami na nim układamy porcję grillowanego kurczaka.
Składniki:
pierś z kurczaka około 250 golej rzepakowy
pieprz kolorowy
ziarna kolendry
gorczyca
sól morska
pieprz cayenne
kuskus z warzywami:
100 g perłowego kuskus100 g groszku
duża marchewka
por
łodyga selera naciowego
kawałek selera korzeniowego
korzeń pietruszki
łyżka masła
sól
curry
pieprz cayenne
2 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Pierś z kurczaka polewamy olejem, a następnie masujemy. Pierś posypujemy przetartym w moździerzu pieprzem, kolendrą i gorczycą oraz posypujemy solą i pieprzem cayenne. Masujemy by przyprawy dokładnie pokryły mięso. Mięso odstawiamy na 30 minut by przeszło aromatem przypraw.W czasie, gdy mięso się marynuje robimy kuskus. Kuskus gotujemy około 15-20 minut, w zależności od instrukcji producenta.
Rozgrzewamy patelnię grillową, gdy jest już gorąca kładziemy pierś z kurczaka i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Następnie smażę jeszcze po 3 minuty z każdej strony, aby powstała kratka tak jak na zdjęciu, za pierwszym razem kładę mięso wzdłuż, a za drugim w poprzek rowków patelni.
W czasie, gdy mięso się grilluje. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w zapałkę marchewkę, selera oraz pietruszkę. Gdy warzywa są już prawie miękkie dodajemy, pora, selera naciowego oraz groszek. Warzywa doprawiamy solą pieprzem, pieprzem cayenne oraz curry. Do warzyw dodajemy ugotowany kuskus i pokrojone w kostkę jajka.
Na talerz wykładamy kuskus z warzywami na nim układamy porcję grillowanego kurczaka.
Komentarze
Prześlij komentarz