Pączki z nadzieniem różano-jabłkowym smażone na oleju kokosowym
Pyszne, puszyste i aromatyczne pączki nadziewane konfiturą z płatków róży wymieszanych z kwaskowym dżemem z antonówki. Olej kokosowym ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Pączki smaży się na nim wspaniale, nie naciągają tłuszczu i nie przyjmują zapachu dzięki czemu możemy cieszyć się w 100 procentach smakiem pączka ;)
Składniki:
1,5-2 szklanki mąki typ 405 + 1 łyżka do zaczynu30 g drożdży
6 żółtek
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do zaczynu
7 łyżek masła
łyżka spirytusu
1/2 szklanki przegotowanego letniego mleka
pół łyżeczki soli
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
konfitura z płatków lub owoców róży
dżem z antonówek
olej kokosowy do smażenia
cukier puder wymieszany z wanilią
Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ. Do słoiczka wsypujemy cukier puder, dodajemy laskę wanilii i wydrążony miąższ. Energicznie potrząsamy słoiczkiem, by wanilia wymieszała się z cukrem. Odstawiamy na 3-4 dni. Przed użyciem należy mocno wstrząsnąć słoiczkiem bo cukier może się zbrylić.Drożdże ucieramy z łyżką cukru i 3 łyżami mleka, przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Cukier i żółtka ucieramy puszystą masę, mieszamy z pozostałym mlekiem. Ogrzaną mąkę (ja trzymam ją w tym celu przy kaloryferze) i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże, skórkę z cytryny/pomarańczy i spirytus. Ciasto wyrabiamy 15-20 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy roztopione, ale przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki. Przez noc ciasto będzie spokojnie wyrastać.
Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy konfiturę z róży wymieszaną z dżemem z antonówek. Zbieramy ciasto wokół konfitury i sklejamy, aby utworzyła się niewielka kula.
Układamy zlepieniem do dołu na stolnicy lub lnianej ścierce kuchennej lekko oprószonej mąką. Przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej partiami wkładamy pączki i smażymy na średnim ogniu. Gdy się zrumienią z jednej strony obracamy na drugą.
Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe oprószamy przesianym cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze
Prześlij komentarz