Lunch w słoiku wegetariański
Składniki:
proporcje na słoik o pojemności 500 ml:
garść makaronu ryżowego vermicelli
1/2 łodygi selera naciowegomała żółta marchewka
kilka mini marchewek mrożonych lub ugotowanych na parze
2 łyżki zielonego groszku, może być mrożony
1/4 młodej cukinii
kilka marynowanych pieczarek w łagodnej zalewie
kilka malutkich różyczek kalafiora
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
pół łyżeczki pikantnej pasty z chili
1-2 łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego
Wykonanie:
Marchewkę, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.Zioła drobno siekamy.
Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy, pastę chili oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw i ziół. Na wierzch wkładamy makaron. Słoik zakręcamy.
Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.
Komentarze
Prześlij komentarz