Lunch w słoiku wegetariański


Lunch w słoiku zagościł u nas na dobre, nie tylko w pracy, ale również, gdy nie chce nam się gotować lub po pracy dopadł nas wilczy apetyt. Razem z siostrą oszalałyśmy na punkcie jedzenia ze słoika, gdyż daje na prawdę wiele możliwości, jest pyszne, zdrowe i gotowe w 5 minut.

Składniki:

proporcje na słoik o pojemności 500 ml:

garść makaronu ryżowego vermicelli

1/2 łodygi selera naciowego
mała żółta marchewka
kilka mini marchewek mrożonych lub ugotowanych na parze
2 łyżki zielonego groszku, może być mrożony
1/4  młodej cukinii
kilka marynowanych pieczarek w łagodnej zalewie
kilka malutkich różyczek kalafiora
świeże zioła: pietruszka, koperek, szczypiorek
pół łyżeczki pikantnej pasty z chili
1-2 łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki curry
łyżeczka masła bulionowego


Wykonanie:

Marchewkę, selera naciowego i cukinię cienko szatkujemy na mandolinie.
Zioła drobno siekamy.

Na dno słoika wkładamy masło bulionowe, sos sojowy, pastę chili oraz curry. Następnie warstwami układamy warstwy z warzyw i ziół. Na wierzch wkładamy makaron. Słoik zakręcamy.

Posiłek można przygotować dzień wcześniej, wtedy odstawiamy słoik do lodówki. Rano zabieramy do pracy.
W pracy zawartość słoika zalewamy wrzątkiem. Słoik zakręcamy. Potrząsamy słoikiem, by sojowy i masło stworzyły bulion. Słoik odstawiamy na 5 minut, żeby warzywa się podgrzały.
Po 5 minutach lunch jest gotowy. Taki posiłek możemy jeść łyżką jak gęstą zupę lub widelcem, pałeczkami, a następnie wypić pyszny rozgrzewający bulion.

Komentarze

Popularne posty