Ajvar

Pyszna pasta warzywna idealna do kanapek lub jako dodatek do frytek, chipsów czy hamburgerów.

Składniki:

2 kg papryki czerwonej
3 średnie bakłażany
6-7 mięsistych pomidorów
2-3 cebule
główka czosnku
3 ostre papryki
3 łyżki octu z białego wina
6 łyżek słodkiej papryki
2 łyżki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
2-3 łyżki cukru
pół łyżeczki zmielonego cynamonu

Przygotowanie:


Pomidory i papryki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną obieramy ze skórki.
Do drugiego worka wkładamy pokrojone na pół bakłażany obok kładziemy połówki cebuli i obrane ząbki czosnku. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach C.
Warzywa mielimy w maszynce do mięsa, a następnie przekładamy na patelnię, solimy, dodajemy ocet, cynamon, oliwę i smażymy około 30 minut do czasu aż masa nabierze pożądanej gęstości.

Przekładam ajvar do słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pasteryzujemy na sucho przez 35 minut. Można również pasteryzować na mokro, czyli gotować w garnku słoiki przez 30-35 minut. Wystudzony ajvar przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.






Komentarze

Popularne posty