Czekoladowy makaron z szałwią boczkiem i zielonym groszkiem
Domowy czekoladowy makaron na żółtkach z ciemnym kakao i oliwą z dodatkiem chili idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem, szałwią oraz kremowym serkiem i słodkim groszkiem.
Składniki:
na 2 porcje:
makaron czekoladowy:
150 g mąkiłyżka ciemnego kakao
4-5 żółtek
łyżeczka oliwy z oliwy z chili
szczypta soli
dodatki:
5-6 cienkich plasterków surowego wędzonego boczku4 listki szałwi
szklanka mrożonego groszku
100 g ricotty
50 g parmezanu
łyżka mascarpone
pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
kostka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Makaron czekoladowy:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w foliowy woreczek i odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4-5 części. Wałkujemy na cienki placek, a następnie kroimy w cienkie długie paski. Jeśli mamy możliwość warto użyć maszynki do makaronu. Gotowy makaron układamy na stolnicy posypanej ciemnym kakao, by się nie pozlepiał. Makaron gotujemy około 2-3 minut w osolonym wrzątku.Dodatki:
Parmezan mieszamy z ricottą, mascarpone i skórką z cytryny.Boczek smażymy na patelni z obu stron. Usmażony boczek przekładamy na papierowy ręcznik.
Na patelnię po boczku wrzucamy na chwilkę listki szałwii, powinny stać się chrupiące. Zdejmujemy je i odkładamy obok boczku. Na tłuszcz wrzucamy groszek i podsmażamy, aż się rozmrozi, wrzucamy do niego makaron. Makaron przekładamy na talerze, posypujemy boczkiem, listkami szałwii, układamy po kilka łyżeczek serka. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą i skórką z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz