Zapiekanki z kurczakiem, groszkiem i miechunką

Słodko-kwaśne owoce miechunki wspaniale komponują się z kurczakiem oraz zielonym groszkiem.

Składniki:

300 g ciasta francuskiego
filet z piersi kurczaka
cebula
pół szklanki mrożonego groszku
około 20 miechunek
curry
sól
pieprz
łyżka masła
gałązka lubczyku
szczypiorek
pieprz czerwony
chili w płatkach
50 g startego pecorino romano

Wykonanie:

Mięso kroimy na małe kawałki, nacieramy curry, solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Dokładamy kawałki kurczaka i smażymy kilka minut. Wrzucamy groszek i posiekane zioła razem mieszamy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, każdy kwadrat posypujemy pecorino romano, a następnie układamy nadzienie. Na każdy kwadracik kładziemy po 2-3 miechunki. Wszystkie zapiekanki posypujemy płatkami chili. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-15 minut. Po wyjęciu zapiekanki posypujemy czerwonym pieprzem. Można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.


Komentarze

Popularne posty