Zapiekanki z kurczakiem, groszkiem i miechunką
Słodko-kwaśne owoce miechunki wspaniale komponują się z kurczakiem oraz zielonym groszkiem.
filet z piersi kurczaka
cebula
pół szklanki mrożonego groszku
około 20 miechunek
curry
sól
pieprz
łyżka masła
gałązka lubczyku
szczypiorek
pieprz czerwony
chili w płatkach
50 g startego pecorino romano
Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Dokładamy kawałki kurczaka i smażymy kilka minut. Wrzucamy groszek i posiekane zioła razem mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, każdy kwadrat posypujemy pecorino romano, a następnie układamy nadzienie. Na każdy kwadracik kładziemy po 2-3 miechunki. Wszystkie zapiekanki posypujemy płatkami chili. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-15 minut. Po wyjęciu zapiekanki posypujemy czerwonym pieprzem. Można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.
Składniki:
300 g ciasta francuskiegofilet z piersi kurczaka
cebula
pół szklanki mrożonego groszku
około 20 miechunek
curry
sól
pieprz
łyżka masła
gałązka lubczyku
szczypiorek
pieprz czerwony
chili w płatkach
50 g startego pecorino romano
Wykonanie:
Mięso kroimy na małe kawałki, nacieramy curry, solą i pieprzem.Cebulę kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Dokładamy kawałki kurczaka i smażymy kilka minut. Wrzucamy groszek i posiekane zioła razem mieszamy.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, każdy kwadrat posypujemy pecorino romano, a następnie układamy nadzienie. Na każdy kwadracik kładziemy po 2-3 miechunki. Wszystkie zapiekanki posypujemy płatkami chili. Pieczemy w 210 stopniach C przez 12-15 minut. Po wyjęciu zapiekanki posypujemy czerwonym pieprzem. Można podawać zarówno na zimno jak i gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz