Ekspresowy makaron z tuńczykiem

Pyszne danie jednogarnkowe. Dzięki temu, że makaron nie jest gotowany oddzielnie, tylko bezpośrednio w sosie jest pełen smaku i aromatu.

Składniki:

2 puszki tuńczyka
700 g passaty pomidorowej
300 ml soku pomidorowego
100 ml czerwonego wina
ząbek czosnku
świeże zioła: lubczyk, szczypiorek, bazylia, oregano, tymianek
sól
pieprz
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
papryczka chili

400 g makaronu
parmezan do posypania
świeża bazylia

Wykonanie:

Posiekany czosnek i chili podsmażamy na oliwie. Dodajemy odsączonego tuńczyka, passatę pomidorową, sok pomidorowy, wino, posiekane zioła oraz sól i pieprz. Doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy makaron i dusimy pod przykryciem 8-10 minut. Podajemy posypane świeżą bazylią i parmezanem.

Komentarze

Popularne posty