Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym

Kruche ciasteczka obficie pokryte karmelowym masłem orzechowym, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polane gorzka czekoladą. Idealne do kawy.

Składniki:

na około 12-16 ciastek:

kruche ciasto:

300 g mąki krupczatki
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli

obłożenie:

szklanka cukru
200 ml słodkiej śmietanki
5-6 łyżek gładkiego masła orzechowego
400 g niesolonych orzeszków ziemnych
łyżeczka soli
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą  rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.

Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.

Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni.

Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami.

Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.


Komentarze

Popularne posty