Kruche ciasteczka z karmelowym masłem orzechowym
Kruche ciasteczka obficie pokryte karmelowym masłem orzechowym, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polane gorzka czekoladą. Idealne do kawy.
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
200 ml słodkiej śmietanki
5-6 łyżek gładkiego masła orzechowego
400 g niesolonych orzeszków ziemnych
łyżeczka soli
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.
Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.
Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni.
Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami.
Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.
Składniki:
na około 12-16 ciastek:
kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
obłożenie:
szklanka cukru200 ml słodkiej śmietanki
5-6 łyżek gładkiego masła orzechowego
400 g niesolonych orzeszków ziemnych
łyżeczka soli
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.
Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy.
Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni.
Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami.
Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz