Tarta z cukinią, salami, pomidorami i Pecorino Romano
Chrupiące ciasto francuskie z cienko pokrojoną cukinią, plasterkami czosnkowego salami, słodkimi pomidorkami koktajlowymi, świeżymi ziołami oraz aromatycznym owczym serem Pecorino Romano smakuje po prostu wspaniale.
młoda cukinia
około 15 plasterków czosnkowego salami
kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
50 g drobno startego Pecorino Romano
100 g kremowe serka typu Philadelphia
sól
pieprz
papryczka chipotle w płatkach
świeży tymianek i oregano
Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, najlepiej użyć takiej z wyjmowanym dnem. Na ciasto wykładamy cukinię, łyżką nakładamy kremowy serek, układamy pomidorki i salami. Całość posypujemy pieprzem, płatkami chipotle oraz Pecorino.
Pieczemy około 20-25 minut na dolnym poziomie piecyka w 210 stopniach C na opcji pieczenie góra-dół.
Przed podaniem posypujemy listkami świeżych ziół.
Tak przygotowana tarta smakuje zarówno na zimno jak i gorąco.
Składniki:
proporcje na formę o średnicy 28cm:
300 g ciasta francuskiegomłoda cukinia
około 15 plasterków czosnkowego salami
kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
50 g drobno startego Pecorino Romano
100 g kremowe serka typu Philadelphia
sól
pieprz
papryczka chipotle w płatkach
świeży tymianek i oregano
Wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie wstążki za pomocą specjalnej krajalnicy do warzyw lub kroimy w cieniutkie plasterki. Cukinię podsmażamy na suchej patelni, aby odparować nadmiar wody. Lekko ją solimy i posypujemy listkami oregano oraz tymianku.Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, najlepiej użyć takiej z wyjmowanym dnem. Na ciasto wykładamy cukinię, łyżką nakładamy kremowy serek, układamy pomidorki i salami. Całość posypujemy pieprzem, płatkami chipotle oraz Pecorino.
Pieczemy około 20-25 minut na dolnym poziomie piecyka w 210 stopniach C na opcji pieczenie góra-dół.
Przed podaniem posypujemy listkami świeżych ziół.
Tak przygotowana tarta smakuje zarówno na zimno jak i gorąco.
Komentarze
Prześlij komentarz