Gołąbki w liściach wingoron

 Gołąbki duszone w liściach winogron.


Składniki:

20-25 świeżych liści winogron, mogą być również z zalewy
pół szklanki ryżu
500 g mielonego mięsa
cebula
świeży majeranek
gałązka lubczyku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
chili
500 g passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie

Wykonanie:

Jeśli używamy świeżych liści to je sparzamy.
Ryż gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody, a następnie mieszamy go z mięsem, posiekaną cebulą, przyprawami oraz ziołami.
Farsz zawijamy w liście winogron. Układamy ciasno w żeliwnym/żaroodpornym naczyniu, posypujemy zielem i liśćmi laurowymi oraz zalewamy passatą. Wstawiamy do zimnego piecyka, nastawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez godzinę.

Komentarze

Popularne posty