Chipsy serowo-kukurydziane
Domowe chipsy serowo-kukurydziane to świetna przekąska. Są tak pyszne, że im się nie oprzesz.
1 litr wody
łyżka masła
200 g sera grana padano
sól
pieprz
papryka słodka
chili w płatkach
czosnek granulowany
oregano
rozmaryn
Do gorącej kaszki wsypujemy drobno starty ser, masło oraz przyprawy (możemy użyć ulubionych przypraw).
Gorącą kaszkę przelewamy do wąskiej blaszki wyłożonej folią spożywczą. Masę szczelnie owijamy folią. Odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną masę odstawiamy na noc do lodówki.
Zastygniętą masę kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zrumienią. Chipsy zdejmujemy za pomocą łopatki i odkładamy do przestudzenia.
Podajemy z ajwarem, sosem czosnkowym, keczupem lub ulubionym dipem.
Składniki:
szklanka kaszki kukurydzianej1 litr wody
łyżka masła
200 g sera grana padano
sól
pieprz
papryka słodka
chili w płatkach
czosnek granulowany
oregano
rozmaryn
Wykonanie:
Kaszkę kukurydzianą gotujemy w osolonym wrzątku. Żeby nie powstały grudki należy kaszkę wsypywać cienkim strumieniem, a podczas wsypywania energicznie mieszać. Kaszkę gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Uwaga: długość gotowania zależy od kaszki, przed przystąpieniem do gotowania warto zapoznać się z zaleceniem producenta.Do gorącej kaszki wsypujemy drobno starty ser, masło oraz przyprawy (możemy użyć ulubionych przypraw).
Gorącą kaszkę przelewamy do wąskiej blaszki wyłożonej folią spożywczą. Masę szczelnie owijamy folią. Odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną masę odstawiamy na noc do lodówki.
Zastygniętą masę kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 15-20 minut, aż chipsy ładnie się zrumienią. Chipsy zdejmujemy za pomocą łopatki i odkładamy do przestudzenia.
Podajemy z ajwarem, sosem czosnkowym, keczupem lub ulubionym dipem.
Komentarze
Prześlij komentarz