Paluszki z mozzarelli w szynce i cukinii
Pyszne paluszki z mozzarelli owinięte w cieniutkie plasterki szynki dojrzewającej oraz cukinię.
na każdy kawałek sera plasterek szynki surowej dojrzewającej np. prosciutto
młoda cukinia pokrojona w cienkie paski 1-2 paski na paluszek
drobna kaszka orkiszowa
papryka ostra
papryka słodka
pieprz czarny
czosnek granulowany
Każdy kawałek sera dokładnie owijamy szynką, a następnie cukinią. Całość obtaczamy w kaszce.
Paluszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach C przez 15 minut.
Składniki:
mozzarella pokrojona w paluszkina każdy kawałek sera plasterek szynki surowej dojrzewającej np. prosciutto
młoda cukinia pokrojona w cienkie paski 1-2 paski na paluszek
drobna kaszka orkiszowa
papryka ostra
papryka słodka
pieprz czarny
czosnek granulowany
Wykonanie:
Kaszkę orkiszową mieszamy z przyprawami. W przyprawach otaczamy ser.Każdy kawałek sera dokładnie owijamy szynką, a następnie cukinią. Całość obtaczamy w kaszce.
Najlepiej smakują na gorąco podane z keczupem lub sosem czonkowo-ziołowym.
Komentarze
Prześlij komentarz