Spaghetti cukiniowe z tuńczykiem
Lekka wersja spaghetti z tuńczykiem. Tradycyjny makaron został zastąpiony cienko pokrojoną cukinią.
Składniki:
młoda cukinia
2 puszki tuńczyka
6 mięsistych pomidorów obranych ze skórki
100 ml passaty pomidorowej
cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek
lubczyk
majeranek
oregano
płatki chili
sól
pieprz
kapary, majeranek, oregano i pecorino romano do posypania
Wykonanie:
Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy odcedzonego tuńczyka, sparzone pomidory pokrojone w kawałki i passatę pomidorową. Dusimy około 15 minut, aż sos odparuje. Do sosu dodajemy przyprawy i posiekane zioła. Cukinię kroimy w długie cienkie paski za pomocą krajalnicy lub specjalnej temperówki do warzyw. Całość dusimy razem około 3-4 minut.
Spaghetti podajemy posypane świeżymi ziołami, kaparami oraz startym pecorino.
Komentarze
Prześlij komentarz