Spaghetti cukiniowe z tuńczykiem

Lekka wersja spaghetti z tuńczykiem. Tradycyjny makaron został zastąpiony cienko pokrojoną cukinią.

Składniki:

młoda cukinia

2 puszki tuńczyka
6 mięsistych pomidorów obranych ze skórki
100 ml passaty pomidorowej
cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek
lubczyk
majeranek
oregano
płatki chili
sól
pieprz

kapary, majeranek, oregano i pecorino romano do posypania

Wykonanie:

Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy odcedzonego tuńczyka, sparzone pomidory pokrojone w kawałki i passatę pomidorową. Dusimy około 15 minut, aż sos odparuje. Do sosu dodajemy przyprawy i posiekane zioła. Cukinię kroimy w długie cienkie paski za pomocą krajalnicy lub specjalnej temperówki do warzyw. Całość dusimy razem około 3-4 minut. 
Spaghetti podajemy posypane świeżymi ziołami, kaparami oraz startym pecorino.



Komentarze

Popularne posty