Wątróbka z miechunką, żurawiną i czerwoną porzeczką

 Delikatna wątróbka z sarny idealnie komponuje się ze smakiem suszonej żurawiny, miechunki oraz soczystą czerwona porzeczką.

Składniki:

500 g wątróbki
3 młode cebulki
60 g suszonej miechunki
60 g suszonej żurawiny
100 g świeżej czerwonej porzeczki
łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
100 ml białego półwytrawnego wina
sól
pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:

Wątróbkę oczyszczamy z błony, kroimy na plastry, a następnie obsmażamy z obu stron na oleju i maśle. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, miechunkę oraz żurawinę. Po zeszkleniu cebuli wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Wątróbkę podajemy ze świeżym pieczywem, posypaną porzeczką, natką oraz solą i pieprzem.







Komentarze

Popularne posty