Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim
Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem duszonego jarmużu, kremowego serka, salami cebuli i pomidora to wspaniały pomysł na przystawkę lub szybką kolację.
2 garści jarmużu
łyżka masła
sól
pieprz
sok z cytryny
2 pomidory
cebula czerwona
150 g kremowego serka śmietankowego
6-12 plastrów pikantnego salami, ilość zależy od wielkości plasterków
świeży tymianek
parmezan lub grana padano
Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów. Na każdym kawałku układamy jarmuż, serek, salami, cienko pokrojoną cebulę i pomidory. Całość posypujemy drobno startym parmezanem i listkami tymianku.
Pieczemy w 210 stopniach C przez 15 minut. Jemy od razu po upieczeniu lub na zimno posypane listkami tymianku.
Składniki:
proporcje na 6 porcji:
450 g ciasta francuskiego2 garści jarmużu
łyżka masła
sól
pieprz
sok z cytryny
2 pomidory
cebula czerwona
150 g kremowego serka śmietankowego
6-12 plastrów pikantnego salami, ilość zależy od wielkości plasterków
świeży tymianek
parmezan lub grana padano
Wykonanie:
Jarmuż podduszamy na maśle, tak by zmniejszył swoją objętość, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów. Na każdym kawałku układamy jarmuż, serek, salami, cienko pokrojoną cebulę i pomidory. Całość posypujemy drobno startym parmezanem i listkami tymianku.
Pieczemy w 210 stopniach C przez 15 minut. Jemy od razu po upieczeniu lub na zimno posypane listkami tymianku.
Komentarze
Prześlij komentarz