Zapiekanki z jarmużem na cieście francuskim

Chrupiące ciasto francuskie z dodatkiem duszonego jarmużu, kremowego serka, salami cebuli i pomidora to wspaniały pomysł na przystawkę lub szybką kolację.

Składniki:

proporcje na 6 porcji:

450 g ciasta francuskiego
2 garści jarmużu
łyżka masła
sól
pieprz
sok z cytryny
2 pomidory
cebula czerwona
150 g kremowego serka śmietankowego
6-12 plastrów pikantnego salami, ilość zależy od wielkości plasterków
świeży tymianek
parmezan lub grana padano

Wykonanie:

Jarmuż podduszamy na maśle, tak by zmniejszył swoją objętość, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Ciasto francuskie dzielimy na 6 prostokątów. Na każdym kawałku układamy jarmuż, serek, salami, cienko pokrojoną cebulę i pomidory. Całość posypujemy drobno startym parmezanem i listkami tymianku.

Pieczemy w 210 stopniach C przez 15 minut. Jemy od razu po upieczeniu lub na zimno posypane listkami tymianku.



Komentarze

Popularne posty