Karpatka z czerwoną porzeczką
Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas
pieczenia, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta
uzupełnia krem na bazie budyniu śmietankowego z dodatkiem białej czekolady
2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
200 g białej czekolady
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
szklanka cukru
300 g masła
300-400 g czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania
Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Składniki:
ciasto:
125 g masła2 szklanki wody
2 szklanki mąki krupczatki
szczypta soli
10 jajek od szczęśliwych kur
masa:
200 g śmietanki 42%200 g białej czekolady
1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
4 żółtka
szklanka cukru
300 g masła
300-400 g czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania
Wykonanie:
ciasto:
Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa.Ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach.
Komentarze
Prześlij komentarz