Kruche ciasteczka z czekoladą, bekonem i chili
Kruche ciasteczka obficie pokryte gorzką czekoladą,
chrupiącym bekonem oraz ostrym chili to oryginalny dodatek do kawy czy herbaty.
150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
2 łyżki mleka
płatki chili
4 plasterki wędzonego surowego boczku
Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.
Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy ciastka.
Boczek z obu stron smażymy na rumiano kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Ciastka posypujemy pokruszonym boczkiem i płatkami chili. Odstawiamy do zastygnięcia.
Składniki:
na około 12-16 ciastek:
kruche ciasto:
300 g mąki krupczatki150 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
szczypta soli
obłożenie:
100 g gorzkiej czekolady2 łyżki mleka
płatki chili
4 plasterki wędzonego surowego boczku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę.
Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy ciastka.
Boczek z obu stron smażymy na rumiano kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. Ciastka posypujemy pokruszonym boczkiem i płatkami chili. Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz