Kruchy torcik orzechowy

Kruche blaty orzechowe przełożone idealnie komponują się z bitą śmietaną z dodatkiem gorzkiej czekolady. Kawałek tego ciasta to wspaniałe uzupełnienie do kawy lub herbaty.

Składniki:

ciasto:

300 g mąki krupczatki
200 g cukru pudru
200 g zmielonych nerkowców (niesolonych)
łyżka cherry
200 g masła
szczypta soli

nadzienie:

2-3 łyżki cukru pudru
łyżeczka esencji waniliowej
50 g startej gorzkiej czekolady
800 g słodkiej śmietanki 42%

dekoracja:

całe nerkowce
2-3 łyżki bitej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
cukrowe perełki
kolorowy drobny cukier

Wykonanie:

ciasto:

Z mąki, cukru pudru, cherry, soli, masła i orzechów zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich kule, każdą z nich owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

Schłodzone kule rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wycinamy koła o średnicy 20-22 cm. Z resztek ciasta robimy 6 koło.

Blaty pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.

Upieczone blaty, gdy są gorąco są bardzo kruche dlatego studzimy je na kratce razem z papierem do pieczenia.

nadzienie:

Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy startą czekoladę, cukier puder i esencję waniliową i ubijamy śmietanę.

Spody przekładamy bitą śmietaną, najlepiej do tego użyć szprycy/rękawa cukierniczego z dużą końcówką.

Wierzch ozdabiamy wedle gustu, ja użyłam pozostałej bitej śmietany, całych orzechów nerkowca, cukru pudru, perełek cukrowych oraz kolorowego cukru.

Tort odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

Komentarze

Popularne posty