Kruchy torcik orzechowy
Kruche blaty orzechowe przełożone idealnie komponują się z bitą śmietaną z dodatkiem gorzkiej czekolady. Kawałek tego ciasta to wspaniałe uzupełnienie do kawy lub herbaty.
200 g cukru pudru
200 g zmielonych nerkowców (niesolonych)
łyżka cherry
200 g masła
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
50 g startej gorzkiej czekolady
800 g słodkiej śmietanki 42%
2-3 łyżki bitej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
cukrowe perełki
kolorowy drobny cukier
Schłodzone kule rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wycinamy koła o średnicy 20-22 cm. Z resztek ciasta robimy 6 koło.
Blaty pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.
Upieczone blaty, gdy są gorąco są bardzo kruche dlatego studzimy je na kratce razem z papierem do pieczenia.
Spody przekładamy bitą śmietaną, najlepiej do tego użyć szprycy/rękawa cukierniczego z dużą końcówką.
Wierzch ozdabiamy wedle gustu, ja użyłam pozostałej bitej śmietany, całych orzechów nerkowca, cukru pudru, perełek cukrowych oraz kolorowego cukru.
Tort odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki krupczatki200 g cukru pudru
200 g zmielonych nerkowców (niesolonych)
łyżka cherry
200 g masła
szczypta soli
nadzienie:
2-3 łyżki cukru pudrułyżeczka esencji waniliowej
50 g startej gorzkiej czekolady
800 g słodkiej śmietanki 42%
dekoracja:
całe nerkowce2-3 łyżki bitej śmietany
2-3 łyżki cukru pudru
cukrowe perełki
kolorowy drobny cukier
Wykonanie:
ciasto:
Z mąki, cukru pudru, cherry, soli, masła i orzechów zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 5 równych części i formujemy z nich kule, każdą z nich owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.Schłodzone kule rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, wycinamy koła o średnicy 20-22 cm. Z resztek ciasta robimy 6 koło.
Blaty pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.
Upieczone blaty, gdy są gorąco są bardzo kruche dlatego studzimy je na kratce razem z papierem do pieczenia.
nadzienie:
Do wysokiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę, wsypujemy startą czekoladę, cukier puder i esencję waniliową i ubijamy śmietanę.Spody przekładamy bitą śmietaną, najlepiej do tego użyć szprycy/rękawa cukierniczego z dużą końcówką.
Wierzch ozdabiamy wedle gustu, ja użyłam pozostałej bitej śmietany, całych orzechów nerkowca, cukru pudru, perełek cukrowych oraz kolorowego cukru.
Tort odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz