Jogurt z kawiorem owocowym
Kawior z galaretki to wspaniały dodatek do ciast i deserów nie tylko pięknie wygląda, ale też i dobrze smakuje.
Składniki:
galaretki, różne smaki lub soki owocowe
na każdą galaretkę pół łyżeczki agar agar
olej bezzapachowy
woda z kwaskiem cytrynowym
jogurt
Wykonanie:
Olej chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc.
Galaretki zalewamy 200 ml wody, wsypujemy agar i doprowadzamy do zagotowania.
Olej wlewamy do plastikowego naczynia. Olej powinien pokryć tylko dno naczynia. Galaretki napieramy za pomocą pipety i wkrapiamy do oleju. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kawior przecedzamy przez sitko z oleju. Kawior płuczemy z resztek oleju w zimnej wodzie z kwaskiem cytrynowym.
Kawior przekładamy warstwami do szklaneczek i zalewamy jogurtem.
Pozostały kawior przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce, używamy jako dodatek lub dekorację do ciast, kremów, lodów i deserów.
Komentarze
Prześlij komentarz